De Daalgaard is een professionele wijngaard gelegen in
                Sint-Agatha (gem. Cuijk). De ca. 1 hectare grote wijngaard is in
                1991 aangelegd en ligt door beukenhagen beschermd op een mooie
                plek langs de Maas.
                
                Terroir:
                De grondsoort in onze wijngaard is zavel. Deze grond is evenals
                zand, löss en mergelgrond prima geschikt voor wijnbouw. De rijen
                zijn zuidoost – noordwest aangeplant, waardoor optimaal gebruik
                wordt gemaakt van de zon (richting). Door de beukenhaag wordt
                zoveel mogelijk warmte vastgehouden waardoor een optimaal
                micro-klimaat ontstaat, zodat een snellere ontwikkeling en
                rijping wordt bevorderd.
                
                Druivensoorten: 
                Er worden momenteel 5 witte en 1 rode druivensoorten verbouwd.
                Het zijn zowel klassieke en nieuwe meer schimmelresistente
                soorten: Riesling, Gewürztraminer, Bacchus, Schönburger, allen
                aangeplant in 1991. Daarnaast is de oorsponkelijke aanplant van
                Reichensteiner en Ortega vervangen door Johanniter (2006 en
                2009) en Zweigelt (2011 / rood). In 2014 hebben we vervolgens
                een deel van de Bacchus en Schonburger vervangen door Zweigelt.
                
                Snoei- en opbindmethode: De vruchtdragende
                takken worden enkel guyot opgebonden (halve boog en vlak).
              Door de keuze voor klassiekere rassen in 1991 is een volledig
                biologische teelt niet mogelijk. Onze insteek is om desondanks
                zo milieuvriendelijk als mogelijk te werken.
                Zo vindt de bemesting plaats met organische meststoffen van DCM
                en wordt het snoeihout gehakseld en hergebruikt als meststof in
                de wijngaard. Ten aanzien van voorkoming van schimmelziekten
                passen we een zo goed mogelijk loofwandbeheer toe, waarbij we de
                loofwand dun en luchtig houden, zodat deze na regen eerder
                opdroogt en schimmels minder kans krijgen.
                
                We passen gewasbescherming uitsluitend toe tav schimmelziekten
                (valse meeldauw, gewone meeldauw en botrytis). Deze passen we
                zoveel mogelijk weerspecifiek toe, waardoor dosis en
                toepassingsfrequentie zo laag mogelijk gehouden wordt. 
                We gebruiken geen insecticiden. Daarnaast proberen we de
                bedrijfsvoering tav gewasbescherming continu te verbeteren en
                zijn momenteel bezig met een expiriment om de hoeveelheid
                gebruikte gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen.
De vinificatie van de wijn wordt volledig in eigen beheer op
                locatie uitgevoerd.
                De oogst gebeurt volledig handmatig, waardoor de druiven zo gaaf
                mogelijk geoogst kunnen worden. Het verwerken van de druiven
                (kneuzen, persen) vindt direct op locatie plaats. 
                
                Het persen van de druiven gebeurt met een moderne pneumatische
                pers (RVS, 800 liter, type gesloten) van SKLRJ. Met deze
                apparatuur kunnen we meer gecontroleerd en met veel zachtere
                druk persen dan voorheen, zodat een hoogwaardiger sap wordt
                verkregen. Daarnaast kan desgewenst gebruikt gemaakt worden van
                pulpweking en mostkoeling. 
                
                Vervolgens wordt bij de witte wijnen een scherpe voorklaring
                toegepast (door bezinking) en vindt daarna de gisting
                temperatuur gestuurd plaats, gedurende enkele weken
                (gedetailleerde werkwijze vindt u bij de omschrijving van onze
                wijnen). Verdere rijping vindt in de wintermaanden plaats in
                RVS-vaten. 
                De wijnen worden in het volgende voorjaar steriel gefilterd en
                gebotteld op het wijngoed. We maken we gebruik van schroefdop en
                kunststof kurk als afsluiting van de flessen. 
Ons assortiment
                  bestaat uit een viertal (stille) witte wijnen, een parelwijn,
                  rose en rood: wit: St-Agather (cuvée van Bacchus en
                Schönburger), Riesling, Gewürztraminer en Johanniter; Parelwijn:
                Riesling, Johanniter; Rose en rood: Zweigelt. 
                
                Hier wordt de een overzicht van de productie (2011) weergegeven.
              De Daalgaard is opgezet in 1991 door Niek van Daal (zie historie). Sinds 2001 wordt de wijngaard beheerd door Hilde van Daal, Marcel Pereboom en Koen van Daal.


              ©: Copyright: Wijngaard de Daalgaard, St. Agatha.