De Daalgaard is een professionele wijngaard gelegen in
Sint-Agatha (gem. Cuijk). De ca. 1 hectare grote wijngaard is in
1991 aangelegd en ligt door beukenhagen beschermd op een mooie
plek langs de Maas.
Terroir:
De grondsoort in onze wijngaard is zavel. Deze grond is evenals
zand, löss en mergelgrond prima geschikt voor wijnbouw. De rijen
zijn zuidoost – noordwest aangeplant, waardoor optimaal gebruik
wordt gemaakt van de zon (richting). Door de beukenhaag wordt
zoveel mogelijk warmte vastgehouden waardoor een optimaal
micro-klimaat ontstaat, zodat een snellere ontwikkeling en
rijping wordt bevorderd.
Druivensoorten:
Er worden momenteel 5 witte en 1 rode druivensoorten verbouwd.
Het zijn zowel klassieke en nieuwe meer schimmelresistente
soorten: Riesling, Gewürztraminer, Bacchus, Schönburger, allen
aangeplant in 1991. Daarnaast is de oorsponkelijke aanplant van
Reichensteiner en Ortega vervangen door Johanniter (2006 en
2009) en Zweigelt (2011 / rood). In 2014 hebben we vervolgens
een deel van de Bacchus en Schonburger vervangen door Zweigelt.
Snoei- en opbindmethode: De vruchtdragende
takken worden enkel guyot opgebonden (halve boog en vlak).
Door de keuze voor klassiekere rassen in 1991 is een volledig
biologische teelt niet mogelijk. Onze insteek is om desondanks
zo milieuvriendelijk als mogelijk te werken.
Zo vindt de bemesting plaats met organische meststoffen van DCM
en wordt het snoeihout gehakseld en hergebruikt als meststof in
de wijngaard. Ten aanzien van voorkoming van schimmelziekten
passen we een zo goed mogelijk loofwandbeheer toe, waarbij we de
loofwand dun en luchtig houden, zodat deze na regen eerder
opdroogt en schimmels minder kans krijgen.
We passen gewasbescherming uitsluitend toe tav schimmelziekten
(valse meeldauw, gewone meeldauw en botrytis). Deze passen we
zoveel mogelijk weerspecifiek toe, waardoor dosis en
toepassingsfrequentie zo laag mogelijk gehouden wordt.
We gebruiken geen insecticiden. Daarnaast proberen we de
bedrijfsvoering tav gewasbescherming continu te verbeteren en
zijn momenteel bezig met een expiriment om de hoeveelheid
gebruikte gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen.
De vinificatie van de wijn wordt volledig in eigen beheer op
locatie uitgevoerd.
De oogst gebeurt volledig handmatig, waardoor de druiven zo gaaf
mogelijk geoogst kunnen worden. Het verwerken van de druiven
(kneuzen, persen) vindt direct op locatie plaats.
Het persen van de druiven gebeurt met een moderne pneumatische
pers (RVS, 800 liter, type gesloten) van SKLRJ. Met deze
apparatuur kunnen we meer gecontroleerd en met veel zachtere
druk persen dan voorheen, zodat een hoogwaardiger sap wordt
verkregen. Daarnaast kan desgewenst gebruikt gemaakt worden van
pulpweking en mostkoeling.
Vervolgens wordt bij de witte wijnen een scherpe voorklaring
toegepast (door bezinking) en vindt daarna de gisting
temperatuur gestuurd plaats, gedurende enkele weken
(gedetailleerde werkwijze vindt u bij de omschrijving van onze
wijnen). Verdere rijping vindt in de wintermaanden plaats in
RVS-vaten.
De wijnen worden in het volgende voorjaar steriel gefilterd en
gebotteld op het wijngoed. We maken we gebruik van schroefdop en
kunststof kurk als afsluiting van de flessen.
Ons assortiment
bestaat uit een viertal (stille) witte wijnen, een parelwijn,
rose en rood: wit: St-Agather (cuvée van Bacchus en
Schönburger), Riesling, Gewürztraminer en Johanniter; Parelwijn:
Riesling, Johanniter; Rose en rood: Zweigelt.
Hier wordt de een overzicht van de productie (2011) weergegeven.
De Daalgaard is opgezet in 1991 door Niek van Daal (zie historie). Sinds 2001 wordt de wijngaard beheerd door Hilde van Daal, Marcel Pereboom en Koen van Daal.
©: Copyright: Wijngaard de Daalgaard, St. Agatha.