Wijngaard Blog


Op deze pagina vindt u een overzicht van de meest actuele nieuwtjes uit de wijngaard.


Seizoen 2019


2019 was voor ons ook weer een goed wijnjaar, maar wel met enkele haken en ogen.
Wederom was het zeer warm in voorjaar en zomer, met uitschieters van boven de 40 C. De jongere planten hadden daardoor weer last van weatertekort. Maar ook bij de oudere planten was het niet zo ideaal als in 2018. Blijkbaar wordt zo'n watertekort in 2 jaar toch iets te gortig. Door de extreme temperaturen gedurende 4 dagen is er bij enkele soorten wat sprake van directe verbranding door de zon van de jonge trossen. Met name de Bacchus had hier overmatig last van. De druiven schrompelden in enkele dagen ineen en werden uiteindelijk zwarte ingedroogde krenten. In de oogst bleek dit voor de diverse soorten ongeveer 10 tot 50% aan reductie van de oogsthoeveelheid te geven tov normaal. Bij Zweigelt hebben we ook aan een wat grotere oogstreductie moeten doen. Gelukkig dit jaar geen last van de suzukii-vlieg.

Het najaar was i.t.t. vorig jaar wel weer nat tot erg nat. In onze regio viel het nog mee gelukkig, maar van een langere droge nazomer is het niet gekomen. De vroege soorten (Schonburger, Bacchus en nog net Gewurztraminer en Zweigelt) zijn voor de regenperiode geoogst en waren zeer mooi van kwaliteit. De latere soorten (Johanniter en Riesling) hadden wel last van plotseling sterk uitbreidende botrytis, en moesten toen snel geoogst worden. Met wat uitzoekwerk, en voorpluk van de slechtere delen, was de oogst toch prima van kwaliteit. De kwantiteit helaas wat minder. Totaal hebben we tegen de 3000 liter geoogst, waarmee we qua hoeveelheid over een normaal jaar kunnen spreken.

Inmiddels zijn de gistingen voorbij en zijn we al voorzichtig optimistisch over het komende wijnresultaat.

 


Seizoen 2018 (2)


01-11-18: Update seizoen 2018

Het wijnjaar 2018 was voor Nederlandse begrippen uniek en zeer warm en droog. Na de mooie zomer was ook het najaar, tijdens de pluk prima, zodat alle soorten gaaf en zeer rijp konden worden binnengehaald. Omdat de Maas bij ons door stuwen kunstmatig op peil wordt gehouden, is er bij onze oude stokken nagenoeg geen last van watertekort geweest en en waren de druiven naast gaaf ook nog eens van normale grootte. Dat leidde tot een kwalitatieve en kwantitatieve bovengemiddeld mooie oogst. Goed voor totaal zo'n 5000 liter wijn, waar 3000 -3500 l. normaal is.

 


Seizoen 2018 (1)


05-07-18: Update seizoen 2018

2018 lijkt weer een bijzonder jaar te worden. Voor het eerst in jaren geen nachtvorstschade in het voorjaar. De lente verliep relatief droog en warm, waardoor de uitloop vrij vroeg was. De bloei was al in begin juni en duurde door de hoge temperaturen vrij kort. Het lijkt vooralsnog een vrij grote oogst te worden, want de meeste soorten hangen erg vol met druiven.

De laatste weken is het wel erg warm en droog. De warmte heeft geleid tot een snelle ontwikkeling, en door de droogte zijn er nog weinig problemen met schimmels. Voor de jonge aanplant wordt het nu wel serieus lastig, want daar is wel wat water nodig. Gelukkig is de uitloop daarvan in mei/juni wel goed geweest dit jaar.

Hopen dus, dat er strakt in augustus en september ook nog wat zon over is om de rijping goed te laten verlopen. We verwachten op basis van de huidige ontwikkeling wel een vroege oogst. Start mogelijk begin september. Later meer.....

 


Seizoen 2017 (1)


01-08-17: Update seizoen 2017!

Tot nu toe (begin augustus) eigenlijk een heel mooi jaar. Alleen is er op 18 april een nachtvorst geweest, temperaturen van -5,5C op neushoogte en zelfs tot -8C aan de grond die onze oogst van dit jaar aanzienlijk heeft beperkt. De knoppen waren door het relatief warme voorjaar al snel uit (een paar erg warme dagen eind maart).
Helaas is er een erg grote schade in onze wijngaard geweest, met name bij Zweigelt, Bacchus, Schonburger en Gewurztraminer. Riesling is traditioneel iets later met uitlopen, dus daar is het wat beperkter. Johanniter had ook veel schade, maar heeft zich enigszins hersteld met reserveogen die zijn uitgekomen en meer trossen aan directe takken uit de kop.
We hebben wel pogingen gedaan, binnen onze mogelijkheden, om de schade te voorkomen. We hebben geen beregeningsinstallatie om de knoppen te voorzien van een lagje ijs, zodat er geen strenge vorst optreedt in de knoppen, maar tegenwoordig zijn er enkele middelen, zoals Frostect, in de handel die kunnen voorkomen dat weefselschade optreedt tot ca. 3,5 graden onder nul. Het is echt veel meer geweest, zodat we het effect hiervan niet hebben kunnen testen. Het is nog moeiljk inschatten wat dit allemaal tot gevolg heeft met de oogst, maar we denken nu dat er zeker zo'n 60-80% schade is. Bij enkele soorten nog meer.
Des te jammer allemaal, want de rest van het jaar was erg gunstig. De bloeiperiode was nagenoeg droog en warm dus een snelle bloei en daardoor weinig kans op schimmelziektes in die tijd. De trossen die er nu wel aan zitten ontwikkelen zich snel en we hebben al weer een voorsprong op een gemiddeld jaar. Hopelijk vinden er verder geen ernstige zaken meer plaats en kunnen deze beperkte oogst wel kwalitatief goed binnenhalen. Later meer.....

 


Seizoen 2016 (3)


04-01-17: Er is enige tijd geen bericht geweest, wegens drukte. Maar bij deze het overzicht van 2016 voor onze wijngaard!

Het voorjaar van 2016 was vrij normaal. Geen vroege ,maar ook geen heel late uitbraak van de knoppen. Wel enige nachtvorst eind april, begin mei, maar geen schade dit keer aan de net uitlopende knoppen.
De groeiperiode verliep normaal. Iets bovengemiddelde temperaturen en normale regenval. Juni was echter een uitdagende maand. Heel veel regen (300 mm!!) tijdens de bloei en daardoor moesten we alle zeilen bijzetten om infecties met valse meeldauw te voorkomen. Dat is helaas niet helemaal gelukt. Een aantal weken/maanden later bleek pas de schade aan trosjes. Over het geheel (ook bij soorten die daar normaal minder vatbaar voor zijn), toch vrij veel valse meeldauw in de druiven. Deze bessen worden van binnenuit door de schimmel aangetast en wrden daarna hard en paars. Bij gunstige omstandigheden valt het daarna grotendeels uit of verschompelt het.
Die gunstige omstandigheden kwamen er gelukkig. Juli, en met name Augustus/September/Oktober waren in onze regio erg mooi. Veel zon en warmte voor de afrijping. De schade van de valse meeldauw is beperkt gebleven en uiteindelijk hebben we vrijwel alle soorten gaaf en zeer rijp kunnen oogsten. Hoge Ochsle-gehaltes en relatief lage zuren. Alleen de Zweigelt is qua hoeveelheid wat achtergebleven, vanwege een wat groter effect van de valse meeldauw.
We hebben nauwelijks schade gehad van de Suzukii-vlieg dit jaar. Er zijn wel exemplaren gevangen in onze monitoringsvallen, maar echte schade bleef uit. De Schonburger is wel een weekje eerder geoogst ivm dreigende schade door de Suzukii.

Al met al een zeer goed oogstjaar. We hopen er weer mooie wijnen van te maken!


Seizoen 2016 (2)


22-03-16: De wintersnoei is alweer gedaan! Dit jaar een voorspoedige snoei, zonder pauzes door hevige vorst. Dat betekent dat we wat voor liggen op schema en de snoei al halverwege fevruari gedaan was. Inmiddels zijn ook alle takken al opgebonden en zijn de gesnoeide takken gehakseld. In principe kan het groeiseizoen beginnen, wat ons betreft!
Door de relatieve koude periode van de laatste 3 a 4 weken zijn de knoppen tot nu toe gelukkig nog niet gaan zwellen. Dat betekent hopelijk wat minder kans op schade bij late nachtvorst.


Oogst (3)


22-03-16: De meeste wijnen zijn klaar voor botteling. Er moet alleen nog kristalstabilisatie en steriele filtratie worden uitgevoerd. En ook de nieuwe flessen zijn inmiddels binnen. We gaan medio april beginnen met bottelen. Te beginnen met Sint Agather en Johanniter. De kleinere partijtjes, Tramien en Rose komen daarna aan de beurt. De Parelwijn wordt (hopelijk) ook medio april voorzien van CO2 en gebotteld op locatie in Duitsland. Met een weekje of 4 rusttijd na de botteling moeten de nieuwe wijnen half mei / begin juni verkoopbaar zijn.


Seizoen 2016


26-01-16: We zijn in de wijngaard alweer aan het nieuwe seizoen begonnen. De winter is nog niet echt hevig geweest en daarom kon er er al gesnoeid worden! De Bacchus en Riesling zijn al gedaan en momenteel is de Johanniter aan de beurt. Hieronder wat sfeerplaatjes van de eerste snoeidagen, die wel koud waren, maar geen temperaturen van lager dan -5 C opleverden in de opvolgende nachten.


Oogst (2)


26-01-16: De ontwikkeling van de wijnen van 2015 is in volle gang. De gistingen zijn in oktober / november 2015 prima verlopen. Inmiddels is ook de uitbouw, al dan niet op fijne gist, nagenoeg voltooid. Door de gunstige omstandigheden in 2015 zijn de zuurgehaltes van nature vrij optimaal, waardoor er in dat opzicht weinig hoeft te worden gecorrigeerd.Binnenkort gaan we de wijnen samenstellen; waar nodig mengen/versnijden en zoet/zuurcorrectie.

We hebben ervoor gekozen om wat meer Parelwijn te maken dan afgelopen jaar. Dat betekent wel dat de Riesling volledig zal worden opgenomen in de parelwijn en er dus geen Riesling apart is in 2016. Verder zijn er dit jaar normale hoeveelheden St.Agather en Johanniter (ca. 850 / 600 liter), alsmede een wat bovengemiddelde hoeveelheid Gewurztraminer en ook een redelijke hoeveelheid aan Zweigelt, rood en rose (250 l.).


Oogst (1)


De oogst 2015 komt er weer aan. De voortekenen zijn tot nu toe erg goed. De druiven hangen er nog prima bij na een droge zomer met weinig last van schimmelziektes. Ook de suzukii vlieg is in veel kleinere aantallen als vorig jaar aanwezig en heeft nog geen schade aangericht. We hopen dus op een mooie gave oogst en daarmee ook een kans op mooie wijnen!

De pluk zal vermoedelijk eind september starten en doorlopen tot eind oktober/begin november voor de late soorten.


Wintersnoei (2)


De wintersnoei is inmiddels geheel gedaan. De overgebleven vruchttakken zijn eveneens al opgebonden en zijn startklaar voor het komende seizoen. We zagen zelfs de eerste druppels aan de uiteinden van de takken, wat betekent dat de sapstroom door de verhoogde temperaturen al op gang is gekomen.

Aanplant Zweigelt.
Zoals al in de vorige nieuwsbrief gemeld, gaan we dit jaar 500 planten Zweigelt extra aanplanten. De planten en nieuwe metalen palen zijn besteld. Het poten gaat begin mei plaatsvinden. We hopen daar over 3 jaar een vergroting van de oogst aan rood en rose mee te krijgen.


Wintersnoei (1)


29-01-2015: We zijn inmiddels al weer met de wintersnoei begonnen. De Bacchus, Riesling en Schonburger zijn al gedaan in de eerste weken van 2015. Binnenkort volgen Johanniter, Traminer en Zweigelt. Het hout ziet er over het algemeen goed uit, zodat we een goede uitloop van de knoppen in 2015 van verwachten.
Voor de vele vragen omtrent snoeien, zie weer het gemaakte filmpje van 2012 op deze site.


Oogst 2014


30-10-2014: De oogst 2014 is binnen. We zijn uiteindelijk tevreden over de kwaliteit. De totale hoeveelheid viel door de nachtvorst en enige schade door de suzukii-vlieg met ca. 20-25% minder dan 2013 wat ondermiddeld uit. Maar gelukkig waren niet alle soorten daar de dupe van.
De witte rassen (Bacchus, Johanniter en Riesling) zijn over het algemeen vrij gaaf geoogst met goede tot zeer goede suiker en zuurwaarden. De Riesling was traditioneel laat, waarbij de hoge temperaturen in oktober wel tot wat meer botrytisdruk leidden.
De rosige (Schonburger, Traminer) en rode (Zweigelt)rassen hadden door de door de aantasting door de suzukii-fruitvlieg wat meer problemen. Deze waren het grootst bij de Schonburger. Daar was goed uitzoeken vereist om een acceptabele oogst te verkrijgen.
De Zweigelt heeft gelukkig weinig last van de ongenode gast gehad, maar daar had in april de nachtvorst flink toegeslagen, zodat er dit jaar wederom maar een kleine hoeveelheid rood en rose gemaakt kan worden.

Het weer van 2014: Door de zachte winter was er een vroege uitloop, met een voorsprong op gemiddeld als gevolg. De lente was mooi en zonnig, maar de strenge nachtvorst midden april gooide roet in het eten met als resultaat dat veel jonge knoppen bevroren. Hier heeft gelukkig deels herstel plaatsgevonden.
De zomer was in juni / juli vrij normaal. Augustus was vervolgens veel te nat en te koel, waardoor enerzijds de opgebouwde voorsprong nagenoeg verdween en anderzijds het bijna leidde tot een aantasting van botrytis in de vroege soorten. Gelukkig draaide het in begin september ten goede met droog weer, veel zon en hoge temperaturen in september en oktober, waardoor de afrijping mooi verliep.


Groei en bloei (1)


10-06-2014: Na enkele weken bleek de schade van de nachtvorst deels hersteld te zijn. Enkele knoppen waren niet geheel bevroren en tevens zijn er diverse reserveknoppen uitgekomen. Weliswaar wat later, dus dat kan nog een lastige oogst opleveren als de trossen niet gelijktijdig rijp worden.
In de eerste week van juni is de eerste bloei geconstateerd. Door de hoge temperaturen verloopt de hele bloei vrij snel en zijn we inmiddels bij alle soorten al op halvewege de bloei.


Nachtvorst


17-04-2014: Waar we al bang voor waren is gebeurd. In de nacht van 15 op 16 april, stevige nachtvoorst in het oosten van Brabant. Alle soorten hebben enige tot behoorlijke schade opgelopen. Het is nog even afwachten of er nog (enig) leven in de aangetaste knoppen zit.


Uitbraak


10-04-2014: Begin april 2014: de eerste knoppen komen al uit! Daarmee kunnen we spreken van een erg vroeg jaar. ten opzichte van 2013 lopen we zo'n 6 weken voor. Hopelijk blijft nachtvorst uit, want dat kan desastreus zijn.


Wintersnoei(1)


13-01-2014: We zijn inmiddels al weer 2 wekeen bezig met de wintersnoei. Een deel van de Schönburger en alle Bacchus zijn al gesnoeid. Zolang de temperatuur gunstig blijft (geen grote nachtvorst) kunnen we er mee doorgaan.
Hier vind je een filmpje van het snoeien (2012).


Oogstupdate(3)


11-11-2013: In het weekend van 2/3 november zijn de laatste twee soorten geoogst: tweede deel Johanniter en Riesling.
De Johanniter was een week voordien nog duidelijk achter op het andere deel. Nu waren de rijpheidsindicatoren, Ochsle en zuurgraad vergelijkbaar. Goede keuze om het nog een week te laten hangen, denken we.
De Riesling was dit jaar wederom een probleemkindje. Vanwege de late rijping van de soort is het in jaren als deze lastig om voldoende rijpheid te krijgen. Uit oogstberichten uit Duitsland was al gebleken dat het daar ook moeizaam ging dit jaar. Uiteindelijk was een Ochsle van 1075 en zuur van 13 het maximaal haalbare, waarmee we in lijn zitten met de rijpingsindicatoren uit Duitsland.

Al met al: 2013 was een topjaar geweest als de start normaal was geweest. De mooie zomer heeft er nu voor gezorgd dat we ondanks een uitdagende herfst toch nog een veelbelovende oogst hebben gehad. Bij goede keuzes in de wijnkelder kan dit jaar toch prima wijnen opleveren. We gaan ons best doen!


Oogstupdate(2)


29-10-2013: Inmiddels zijn ook de Traminer, Zweigelt en eerste deel Johanniter geoogst. De Traminer had een gemiddelde rijpheid (Ochsle 1086) met toch ook wel wat schimmeldruk. Dat betekende wederom goed sorteren. Met ca. 300 liter wel weer meer dan vorig jaar toen de Traminer oogst door vorstschade zeer gering was.
De Zweigelt gaf de eerste beperkte oogst. De rijpheid was naar tevredenheid (ochsle 1084). We gaan daar dit jaar een deel rood en een deel rose van maken.
De Johanniter was weer goed te noemen. Goede (fysiologische) rijpheid (ochsle 1088) en onder de matige weersomstandigheden van de laatste weken, vrij gaaf fruit.
Nog te gaan: Johanniter deel 2 en Riesling.


Oogst


10-10-2013: Afgelopen weekend hebben we de eerste soorten van dit seizoen geoogst. Zoals vanouds waren de Bacchus en Schonburger het eerst aan de beurt. Bacchus was ongeveer gemiddeld qua rijpheid (ochsle 1075) met en bovengemiddelde hoeveelheid. Wel wat schade door Botrytis, opgelopen door de regenperiode begin september. Maar door goed sorteren is de uiteindelijke oogst goed te noemen.
De Schonburger leverde weer het vertrouwde resultaat: goede gelijkmatige hoeveelheid en prima rijpheid (ochsle 1084). Inmiddels zijn beide soorten lekker aan het gisten..


Rijping


1-9-2013: De eerste rassen zijn eindelijk in de rijpingsfase gekomen. De bessen worden nu snel groter door opslag van suikers en reservestoffen en beginnen te kleuren en zachter te worden.
Met name de Bacchus en de Regent zijn nu duidelijk aan het rijpen, maar ook zijn de eerste trossen van de Zweigelt aan het verkleuren. We verwachten de eerste pluk als het meezit en het mooie weer nog even aanhoud mogelijk nog in het laatste weekend van september. Binnenkort de eerste Ochsle waarden meten.....


Update groei en weer


14-8-2013: Momenteel zijn de druiven in het BCCH stadium 76-77. Vlak voor de trossluiting. De achterstand tov vorig jaar is door het warme weerin juli nagenoeg volledig ingelopen. Dat betekent echter nog wel een achterstand van 1 a 2 weken op het langjarig gemiddelde van de laatste 10 jaar.
We hebben wel wat hagelschade gehad door de zware buien van 23 juli. Met name de Johanniter moest het ontgelden. Ca. 25% van de bessen geraakt. Gelukkig valt de uiteindelijke schade mee, doordat de getroffen bessen grotendeels verschrompelen en er tussenuit vallen. Wordt vervolgd....


Bloei


1-7-2013: Afgelopen week is bij alle soorten het begin van de bloei gecontateerd. Dat is relatief laat te noemen. We lopen ca. 2 weken achter op het langjarig gemiddelde en ca. een week op vorig jaar. Wel zijn de weersomstandigheden gunstig. Relatief warm, weinig regen, dus dat betekent een goede bloei met weinig kans op schimmelinfecties. Hopelijk halen we door de gunstige weersomstandigheden de achterstand in de groei de komende weken een beetje in. Wordt vervolgd....