Persberichten


Op deze pagina vindt u een overzicht van de meest persberichten over de Daalgaard.


Oogst 2015, Artikel in Gelderlander, oktober 2015.

Kwaliteitssprong, Artikel in vakblad de Wijngaard, jrg. 21, januari 2013.

Over de tong, recensie Restaurant ' t Veerhuis, Oeffelt, Gelderlander 14-10-2010


Vakantie om de hoek in ’t Veerhuis

Voor de rubriek Over de tong gaan een culinair deskundige en een verslaggever van De Gelderlander wekelijks anoniem uit eten in een restaurant in de regio. Ons ‘eetteam’ velt op deze plek zijn oordeel. Deze week: restaurant ’t Veerhuis in Oeffelt.
door Dorine Steenbergen

In de zomer kun je het Brabantse Oeffelt ook over het water bereiken, met de Fietspendelboot. In bijvoorbeeld Mook of Overasselt met fiets en al aan boord. Vervolgens genieten van het fraaie panorama aan weerszijden van de Maas: Limburg bakboord, Brabant stuurboord. Het seizoen van de Fietspendelboot zit erop, zodat wij deze avond op minder romantische wijze naar ons reisdoel – ’t Veerhuis in Oeffelt – moeten.

De veerpont die hier ooit pendelde tussen beide provincies behoorde naar verluidt tot de drukste veren van Noord-Brabant. Toen de verkeersbrug in 1955 geopend werd, kwam er een einde aan de overtochten. Geleidelijk aan verloor ook ’t Veerhuis z’n functie. Verscholen in het groen, omringd door schitterende wandel- en fietspaden, is het op het terras van wat nu een hotel- restaurant is nog altijd goed toeven. Kijken naar het spelevaren op de Maas of naar de paarden in de wei voor de deur die deze mooie herfstdag de lente in de kop lijken te hebben.

Ik laat me alvast een mooie witte chenin blanc inschenken uit Zuid-Afrika (€ 3,60) terwijl ik op mijn tafelheer wacht. Ondertussen mijmer ik weg bij de folder die ’t Veerhuis aanprijst als pleisterplaats voor een tweedaags arrangement. Voor twee personen, twee nachten, met ontbijt en twee maal een driegangenmenu voor 250 euro. Zo goedkoop, dat móet een tikfout zijn. Nee hoor, zegt de in zwart en wit geklede jongeman van de bediening, dat is écht onze prijs. Als mijn gezelschap arriveert wil hij direct een biertje voor de dorst ( € 2,30). „ Geen schuimkraag”, stelt hij vast, „vermoedelijk is er niet even doorgetapt.” We krijgen er gratis een heerlijke kan fris kraanwater bij die regelmatig wordt bijgevuld.

We bekijken het menu dat niet extreem veel keus biedt, maar onder leiding van chef-kok Lars Hoesen wel mooie principes uitstraalt. Zoals de volgende boodschap: ‘ Wij willen nog lang van natuur & milieu genieten, daarom kiezen wij waar mogelijk vis, vlees en groente bewust, biologisch en uit de streek.’ Lofwaardig. „Daar hoort natuurlijk ook duurzaamheid bij”, merkt mijn immer kritische gezelschap op. „Dan past het niet om gerechten te hebben met macadamianoten, want die moeten toch echt worden ingevlogen. Zo ook de zonnevis die in de Atlantische Oceaan wordt gevangen.” In plaats daarvan verwachtte hij meer producten uit de buurt. Zoals forel of meerval. Het Veerbrood daarentegen dat we als voorafje met boter, zout en olie geserveerd krijgen, beantwoordt aan alle regels: speciaal gebakken door de bakker in Afferden, een deurtje verder aan de Maas. Het smaakt verrukkelijk.

Ik neem het vegetarische driegangen verrassingsmenu (€ 32,50), de ander eet à la carte. Hij laat zich de tartaar van Hollandse nieuwe, salade en een gazpacho met een basilicumkoekje (€ 9,90) goed smaken.

„Verse haring. De tartaar zit vol versgesneden groente, dat proef je. De gazpacho is van paprika en dat is doorgaans een problematische combinatie met vis. In dit geval smaakt ie er erg goed bij.”

Ik smul van gegrilde aubergine met gemarineerde rode bietjes, kerstomaat, crème van geitenkaas en dragon, met een salade van diverse slasoorten. De salade op ons bord, daarover zijn we het allebei eens, is heerlijk aangemaakt en kraakvers bereid. Dat weten we omdat ie op kamertemperatuur is.

Bij het voorgerecht hebben we ons een smakelijke riesling ( € 4,25) laten adviseren van de verderop aan de Maas gelegen wijngaard De Daalgaard in St. Agatha. Leuk dat Nederland steeds meer kwaliteit onder de kurk heeft.

Ondertussen vindt de horecakenner dat de bediening aangenaam informeel is – losjes en een gulle Brabantse tongvol – een goed tempo heeft en zorgt dat de gast zich zeer welkom voelt. Het interieur vinden we stijlvol. Veel glas, met wit linnen lopers gedekte tafels, houten vloer, weinig opsmuk en muziek die je niet hoort als je aan het praten bent. Over de buitenkant is de horecaman minder te spreken. „Kan wel wat onderhoud gebruiken. Twee glazen windschermen rond het terras zijn kapot.”

Het hoofdgerecht aan de overkant van de tafel is lamsrack met pikante jus van tomaat, aubergine, gekonfijte paprika en een puree van notensla (€ 24,90). Mijn gezelschap zet grote ogen op. „Wat een portie ligt hier op mijn bord! Ik denk dat dit wel 200 gram lamsvlees is. Da’s érg veel, en niet alleen omdat ik juist van plan was om af te vallen.” Toch eet ie z’n bordje schoon leeg. „Veel oog voor detail”, roemt hij. „Mooi gebakken vlees, lekkere groente, alles klopt, alles in balans.” Ik mag proeven van zijn puree en we verbazen ons over de heerlijke verfijnde smaak daarvan. Is het rauwe andijvie die daar doorheen zit, room en kaas wellicht? „Nee”, verklapt de gastheer, „ gewoon rucola en pijnboompitten”. Mijn gevulde groene paprika met risotto en eekhoorntjesbrood, courgette, oesterzwammen en macadamianoten smaakt al net zo voortreffelijk.

Dan het toetje. Voor mij een compote van rabarber met yoghurtmousse, kersensorbet en kletskop. Niks mis mee. Daar drink ik een glaasje Moscato d’Ásti, San Grato, Sergio Grimaldi (€ 5,50) bij. De ander reageert echter teleurgesteld op zijn ‘trio van appel’ ( € 9,90): sorbet van appelkaneel, parfait van appel en gekaramelliseerde appeltjes in kaneel en calvados. „Klinkt mooi, maar blijkt fantasieloos. Vooral door die kale partjes appel. De sorbet heeft weinig smaak. Ik denk dat desserts niet de sterke kant zijn van de kok. Geeft niet, je hoeft niet alles te kunnen. Zet in zo’n geval een grand dessert op de kaart, met producten die langer van tevoren te bereiden zijn. Dat is minder risicovol.”

Bij de afterdinnerkoffie, geserveerd met friandises, (à € 3,50), stellen we niettemin vast dat ’t Veerhuis een ereplaats verdient in de Over de tongannalen. We zijn hier op vakantie om de hoek.

Prijs maaltijd voor twee personen, incl. drank € 111,40.
’ t Veerhuis, Veerweg 2, Oeffelt.
Tel.: 0485-361313.
www.veerhuisoeffelt.nlGouden plak voor wijn, Vermelding Cuijks weekblad", augustus 2010.
Aangenaam Verrast door Streekwijn, Vermelding Gelderlander", juni 2010.
Vermelding in "Wining &Dining", september 2009.

Vermelding in "Nederland Nieuw Wijnland", juni 2009.