Wijngaard de Daalgaard heeft voor "Nederlandse wijn" begippen
al een redelijk lange historie. De wijngaard is in 1991 opgezet
door Niek van Daal en is een tijdlang de meest noordelijke
wijngaard geweest van Nederland.
Met een grote passie voor wijn wilde deze gepensioneerde
mede-eigenaar van voormalig broodfabriek Roggy te Cuijk zijn
droom verwezenlijken: een eigen wijngaard in Nederland. Al vanaf
1974 importeerde Niek samen met vriend Harry Zonneberg blauwe
druiven uit Frankrijk om daar met veel plezier rode wijn van te
maken. De eigengemaakte rode wijn werd rijkelijk geschonken bij
de jaarlijks georganiseerde wijnfeesten. De rode wijn werd
geschonken onder de naam Zondal een samenvoeging van 'Zonneberg'
en 'Van Daal'.
Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en na vele bezoeken
aan wijngaarden in Duitsland waar flink veel advies werd
ingewonnen over o.a. keuze rassen, goede ligging en grondsoort,
werd een hectare groot perceel in St. Agatha dicht bij Cuijk
aangekocht. Met diverse vrienden en hulp uit Duitsland werden
met man en macht de eerste voornamelijk klassieke witte
druivenstokken gezet. Lang heeft Niek niet kunnen genieten van
zijn droom; eind 1992 is hij helaas overleden. Gelukkig heeft
hij de eerste oogst nog mee mogen maken en zelfs zijn eerste
witte wijn kunnen drinken.
Daarna heeft zijn vrouw Wil besloten om de wijngaard voort te
zetten. Het beheer werd overgenomen door Rene van Hout, bakker
en inmiddels vriend van Niek. In drukke tijden werd hij
bijgestaan door de rest van de familie.
In 2001 hebben Koen van Daal, Hilde van Daal en haar partner
Marcel Pereboom de wijngaard overgenomen van Wil. Rene startte
toen zijn eigen wijngaard, de
Edelhof in Mill. Vanaf die tijd zetten Koen, Hilde en
Marcel de wijngaard voort, waarbij alle werkzaamheden volledig
in eigen beheer plaatsvinden.
Lees hier
meer over ontwikkelingen sindsdien.
©: Copyright: Wijngaard de Daalgaard, St. Agatha.